
ورق های کامپوزیت از جمله مصالح پیشرفته معماری مدرن می باشدکه بیش از بیش مورد توجه طراحان و مجریان ساختمان قرارگرفته و استقبال و کاربری فراوان این محصول بعنوان یکی از مصالح مورد استفاده در نمای ساختمانها بیانگر، کیفیت مناسب و عدم وجود هرگونه محدودیت در طراحی و اجرای آن میباشد.
آلومینیوم کامپوزیت پانل SATEL یک نوع ورق مرکب متشکل از دو لایه ورق آلومینیوم به ضخامت ۰٫۳ الی ۰٫۵ میلیمتر و هسته میانی از جنس پلی اتیلن به ضخامت های ۳ الی ۶ میلیمتر می باشد. رنگ ورق روی پانلها از نوع PVDF که نوعی رزین فلوروکربن بوده و ساخت کارخانه P.P.G آمریکا با نام تجاری Kynar 500 می باشد و رنگ ورق زیرین از نوع آستر پلی استر و یا بدون رنگ می باشد.
آلومینیوم کامپوزیت SATEL مشتمل بر دو لایه ورق آلومینیومی میباشد به طوری که مابین این دو لایه یک هسته پلی اتیلن توسط فشار مضاعف و تزریق شده قرار گرفته است. در ورقهای آلومینیومی مورد استفاده در نمای خارجی ساختمانی لایه رویی آلومینیوم توسط رزین pvdf روکش شده است و باعث گردیده که ۱۰ الی۱۵ سال در مقابل تابش آفتاب و عوامل جوی مقاوم باشد. لایه زیرین از کروم آبکاری شده است.
ابعاد استاندارد ورق های تولید شده بصورت شیت cm125 در طول۳۲۰ cm میباشد که بسته به طرح و موارد استفاده برش داده میشود و نصب میگردد.
وزن ورق آلومینیوم کامپوزیت SATEL با ضخامت ۴ میلیمتر در هر متر مربع kg 5 میباشد. همچنین این نوع محصول در برابر صوت تا ۲۶ دسی بل عایق صوتی می باشد.
با توجه به طرح و نقشه نمای ساختمان ورقهای کامپوزیتی میبایستی بوسیله یک شبکه فلزی با قوطی های mm 40×۴۰ یا mm30×۴۰ به سازه اصلی ساختمان بوسیله جوش اتصال داده شود. اگر ساختمان اسکلت فلزی باشد میبایستی با استفاده از رول بولت و پلیت در ستونها و تیرهای اصلی بتنی ساختمان،نقاطی به فاصله تقریباً ۲ متری ایجاد نمود تا شبکه زیر سازی به این پلیتها جوش داده شود. معمولاً برای اجرای نمای کامپوزیت ساتل ۵ الیkg8 آهن آلات زیرسازی مورد نیاز است.
پس از طراحی و محاسبات نمای ساختمان ورقها در کارگاه به اندازههای تعیین شده برش خورده و لبه های تمامی ورقهای برش خورده ۲سانتیمتر بصورت جعبه ای با زاویه۹۰ درجه خم کاری میشود و در هر وجه دونبشی آلومینیومی mm4×۳۰×۳۰ بوسیله پرچ جهت اتصال ورقها به سازه ایجاد میگردد. ورقهای مونتاژ شده در نهایت به فاصله ۱سانتیمتر از هر طرف با ورق مجاور فاصله داده میشودو به پروفیلهای زیرسازی توسط پیچ سرمته دار اتصال داده میشود. به همین ترتیب سایر ورقهای مونتاژ شده از قبل در کنار یکدیگر با فاصله ذکر شده (۱ سانتیمتر از هر طرف) نصب میشود.
در قسمتی که نما میبایست به شکل قوس اجرا شود. ابتدا ورقهای مربوط به آن قسمت برش داده شده و با دستگاه نورد با شعاع مشخص شده نورد داده میشود پس از مونتاژ آماده نصب بر روی شبکه زیرسازی میگردد.
بعد از اتصال تمامی ورق ها به زیرسازی مرحله آب بندی درز بین ورقها که ۱سانتیمتر میباشد شروع میشود در این مرحله به چند روش میتوان آب بندی نمود.
در این روش نوارهایی که بصورت آماده در بازار و از جنس PVC وجود دارد به راحتی و با فشار دادن این نوارها درزها پوشش داده می شود .
در این روش فومهای میله ای توپر به قطر ۵/۱ سانتیمتر با فشردن داخل درزهای ۱ سانتیمتری عمق درز را پر کرده و باقی مانده درزها را بوسیله چسب سیلکونی پر میشود.
این روش صحیح ترین وبهترین روش بوده وبرداشتی از دتایلهای اروپایی میباشد به این نحو که ابتدا ورق اول نصب میگردد سپس تسمه از جنس کامپوزیت برروی نبشی ورق قبل روی زیرسازی نصب شده ودر آخرنبشی ورق کناری زیر تسمه رفته پیچ میشود و بطور کامل نما آببندی میگردد.
این مرحله شامل برداشتن و جدا نمودن برچسب محافظ از روی ورقها میباشد. لازم به ذکر است این برچسب در مرحله نهایی تولید ورق در کارخانه نماسازان امروز پوشش داده میشود مهمترین مزیت استفاده از آن را میتوان محافظت از آسیب های احتمالی ناشی از کشیدگی و سایش در حین حمل و نقل و جابجایی بر روی ورق و عدم کثیف شدن ورق از کارخانه تا بعد از نصب اشاره نمود. از دیگر مزایای استفاده از این پوشش میتوان مشخص نمودن سمت وجهت استفاده تمامی ورقها به یک سمت با فلش که روی آن درج شده است چاپ نام شرکت سازنده روی آن ورقها هم می تواند تبلیغ مناسبی باشد.